Bekijk hier de video van ons verkiezingsprogramma
 

 

óf lees het hieronder:

Solide solidair vanuit praktisch idealisme

In 2030, en zo ver weg is dat niet, zeggen Aalsmeerders tegen elkaar

“goed dat we in 2022 de moed hadden te kiezen voor verandering”.

Niet iedereen zag toen dat het ook economisch een handig en verstandig programma was, kiezen voor verandering. Velen waren overtuigd van de noodzaak, maar de landelijke overheid deed onvoldoende. Doordat Aalsmeer in 2022 de moed had zelf te kiezen voor verandering bleef het leven in 2030 leuk en écht haalbaar en betaalbaar. Want door te kiezen voor verandering konden grote uitdagingen het hoofd worden geboden.

Dát Aalsmeer bestaat. De grote vraagstukken van nu lijken vandaag de dag abstract en oplossingen onhaalbaar of onbetaalbaar. Maar niets doen is geen optie. De wooncrisis hakt erin. Schiphol blijft een vervelend dossier. De klimaatcrisis dendert door.

 

GroenLinks Aalsmeer kiest ervoor de uitdagingen op te pakken.

 

En in 2022 wemelt het in Aalsmeer al van de praktische idealisten. Nuchtere Aalsmeerders die je iedere dag tegenkomt. Zij wachten niet op de politiek om de klimaatcrisis en andere crises aan te pakken. Zij komen zelf in actie. Denk aan de jongeren die een leegstaand terrein tot een eigen plek maken, bewoners die een energieproject starten of een -coöperatie oprichten, huishoudens en bedrijven die nu al energieneutraal zijn, een bomenplantactie om grote aantallen bomen te planten in Aalsmeer, de vele bewonersverenigingen rondom grote vervuilers zoals Schiphol. Zulke initiatieven zijn de motor van verandering en verdienen steun. Zij verdienen een overheid die hen vertrouwt, die samen met hen optrekt. Maar ook een overheid die zich alleen met de persoonlijke levenssfeer bemoeit wanneer mensen tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben.

Aalsmeerders verwachten een overheid die met lef haar verantwoordelijkheid neemt en Aalsmeerders weten dat groene, sociale en tolerante politiek de toekomst heeft en nu broodnodig is. Zo zorgen we ervoor dat de toekomst ons niet overkomt, maar dat we die samen vormgeven. Het idealisme van GroenLinks is praktisch en gericht op solide, solidaire en lokale oplossingen voor de uitdagingen van nu.

Zo ontstaat het Aalsmeer dat we ons in 2030 wensen. Een plaats die diep verankerd is in de wereld, maar daardoor niet minder eigenwijs, of, beter gezegd, zelfstandig vormgegeven. Een plaats die begrijpt hoe de wereld werkt, die snapt dat er grote problemen zijn die vragen om concrete, lokale oplossingen dichtbij huis.

Niet alles is te vatten in plannen. Wie had bijvoorbeeld in 2018 corona voorspeld? Daarom is een moreel kompas nodig.

Het moreel kompas van GroenLinks Aalsmeer:

- Duurzaamheid

- Circulariteit

- Solidariteit

- Vooruitstrevendheid

Deze fundamentele waarden zijn gericht op samenwerking en participatie, op uitzicht op een goede toekomst voor de generaties na ons, op een economie die stand kan  houden, op het creëren en behouden van een leefbare omgeving voor iedereen, op een gezonde balans tussen welvaart en welzijn.

1) De Groene Eeuw!

De klimaatcrisis is echt, is hier en nu. Niets doen is geen optie. Daar waarschuwen de rapporten de wereld, Europa , Nederland en ook Aalsmeer voor: het roer moet om.

Het is, letterlijk, nu of nooit!

De vraag is niet of het haalbaar of betaalbaar is, maar of het noodzakelijk is, en dat is het. Tegelijkertijd is politiek van verduurzaming en vergroening allang geen modegril meer. Groen werkt en de doorbraak ervan is onvermijdelijk. Het is nu of nooit. GroenLinks wil dat we in 2030 niet zeggen: hadden we maar…

Dat betekent voor GroenLinks Aalsmeer:

- De ontwikkeling van een integraal Klimaatprogramma Aalsmeer

- Een Klimaatprogramma dat rekening houdt met ieders portemonnee

- Het aanstellen van een wethouder Klimaatprogramma die net als de wethouder  Financiën ieder plan op duurzaamheid beoordeelt

- Een afvalbeleid dat een écht grondstoffenbeleid wordt

 

2) Schiphol: welzijn of welvaart?

Voor GroenLinks Aalsmeer geen vraag: de argumenten vóór ongebreidelde groei van Schiphol zijn allang op. De argumenten voor een beter evenwicht tussen welzijn en welvaart worden iedere dag sterker. De geluidsoverlast rond Schiphol is vele malen hoger dan wat de WHO aanvaardbaar vindt. Dit is niet alleen maar vervelend, al is dat uiteraard ook een argument. Maar erger, het schaadt de volksgezondheid. Dat doet ook de fijnstof die vrijkomt. Om nog maar te zwijgen over de CO2 uitstoot als gevolg van de verbranding van enorme sloten belastingvrije kerosine. Tot slot wordt vaak beweerd dat Schiphol een banenmotor is. Daar valt wel wat op af te dingen. Daarnaast is alle capaciteit nodig voor de Groene Eeuw. Dat is pas een gezonde banenmotor. Kortom, wij pleiten voor:

Schiphol in een duurzaam evenwicht met de omgeving.

Dat betekent voor GroenLinks Aalsmeer:

Dat het aantal vluchten fors teruggaat en het aantal nachtvluchten naar nul gaat

als de landelijke overheid ons niet beschermt in ons woongenot dan moet dat maar via de rechter worden afgedwongen. Dan moet er financiële steun komen voor kansrijke rechtszaken om het evenwicht te herstellen

3) Doen wat nodig is: volkshuisvesting komt terug!

Het gaat er veel over: de wooncrisis. Terecht, want het is uiteindelijk heel simpel.

 

Wonen is een recht!

 

Het huidige beleid maakt echter het vinden van een woning voor velen simpelweg onmogelijk. Dat terwijl er in Aalsmeer als je creatief kijkt, voldoende ruimte te vinden is waar gewoond kan worden. De gemeente is van die ruimte alleen vaak geen eigenaar. Waar de gemeente wel over beslist is het bestemmingsplan. Dus als er ruimte is om woningen te bouwen of bestaande bouw geschikt te maken is om te bewonen, als de nood zo hoog is, dan betekent dit dat een goede lokale overheid het lef moet hebben om in te grijpen. Ze moet ervoor zorgen dat waar woningen gebouwd kunnen en moeten worden en waar bijvoorbeeld leegstaande bedrijfsruimtes geschikt te maken zijn dan moet dit ook echt gebeuren.

Dat betekent voor GroenLinks Aalsmeer:

- Zoek de grenzen van de regelgeving op

- Voer een actieve grondpolitiek

- Woningen zijn geen speculatieobject, er komt dus bijvoorbeeld een zelfbewoningsplicht

- Leegstaande panden worden woningen, desnoods tijdelijk

- Realiseer 500 jongerenwoningen

 

4) Solidariteit!

GroenLinks ziet solidariteit als basis voor de samenleving. De grootste taak van de samenleving is het bewaken en versterken hiervan.

 

Evenwicht tussen vrijheid en gelijkheid.

 

Vrijheid en gelijkheid van en tussen individuen maar om die deze te bewaken, is een enorme bak solidariteit nodig. Want als de vrijheid van de een ten koste van de gelijkheid van de ander en omgekeerd gaat, kun je niet meer spreken van evenwicht tussen vrijheid en gelijkheid, maar dan is die vrijheid gebaseerd op ongelijkheid, op egoïsme. De vrijheid en gelijkheid die niet ook voor de ander geldt, is geen vrijheid en gelijkheid. Solidariteit gaat over het evenwicht tussen vrijheid en gelijkheid.

In een solidaire samenleving wordt samen plannen gemaakt. In Aalsmeer wordt dat door middel van burgerparticipatie vorm gegeven. De gemeente heeft niet altijd de regie maar soms hebben de inwoners deze. De gemeente is er om plannen verder te helpen.

Ook in een meer breed perspectief draagt Aalsmeer een steentje bij door ‘fair trade’ als principe bij haar inkoopbeleid te hanteren en daarmee bij te dragen aan 10 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Dat betekent voor GroenLinks Aalsmeer:

- Iedereen mag (er) zijn zoals hij/zij of wat ook is.

- Vluchtelingen worden als medemensen ruimhartig opgevangen

- Er komt radicale kansengelijkheid voor alle kinderen en jeugd

- Bij problematische schulden is er adequate (tijdelijke) hulp

- Aalsmeerse slachtoffers van toeslagenschandaal krijgen hulp

- Burgerinitiatieven worden omarmd en verder geholpen

- Aalsmeer blijft Fairtrade Gemeente

 

5) Hoe we dat gaan doen?

De vier thema’s hierboven zijn bedoeld om een beeld te geven wat voor soort  politiek GroenLinks gaat voeren. Dat betekent niet dat de thema’s die niet benoemd zijn geen aandacht krijgen. Beslist niet. Voor alle aandachtspunten van deze tijd zal GroenLinks Aalsmeer altijd zijn sociale, groene en tolerante gezicht laten zien. Denk hierbij ook aan de leefomgeving, kunst en cultuur, jeugdwerk en jeugdzorg, verkeersveiligheid enz.

Kortom: op alle onderwerpen staat GroenLinks Aalsmeer sterk. Vanuit ons morele kompas:

- Duurzaamheid

- Circulariteit

- Solidariteit

- Vooruitstrevendheid

We gaan het gewoon doen. Want niets doen is geen optie.

Bij praktisch idealisme hoort ook een constructieve houding in het democratische proces. Voor GroenLinks Aalsmeer geldt dat we de politieke samenwerking in de voorbije periode verbeterd willen voorzetten. Dat werkte goed en constructief. Gedoe is misschien wat de Haagse politiek schetst, maar in Aalsmeer heeft ook de politiek bewezen nuchter te kunnen opereren.

 

Wijkgericht werken

 

We willen de signalen die vanuit de wijken komen heel serieus nemen en een belangrijke plaats geven in aandacht, tijd en middelen die de gemeente kan inzetten. De wijkraden spelen hierin een cruciale rol en moeten behouden blijven. Participatie vanuit de bewoners krijgt daarmee een belangrijke plek. Adequate informatievoorziening naar de wijken moet en kan beter. De issues die daar spelen moeten in de gemeente echte aandacht krijgen: verkeersveiligheid, infrastructurele problemen, groenvoorzieningen, bermbeheer en onderhoud. Nog een voorbeeld,  het belang van jeugdwerk en goede jeugdvoorzieningen kan niet overschat worden in het kader van preventie, opvang bij wachtlijsten, de ontwikkeling van talenten.

GroenLinks Aalsmeer is vooral wat de naam al zegt. We zijn er boven alles voor Aalsmeer.

 

We zijn Aalsmeerders.

 

We zijn een lokale partij en we vinden oprecht dat de gemeente en de raad vaker en intensiever met de mensen in de wijken in Aalsmeer in gesprek moet gaan en samen tot goede oplossingen moeten komen. Niet genomen besluiten verkopen maar voor de besluitvorming echt met elkaar in gesprek gaan.

Samen maken we de toekomst voor een leefbaar en toekomstbestendig Aalsmeer.

6) Wie gaan dat doen?

Op dit moment zijn de eerste twee kandidaten van de kieslijst voor GroenLinks Aalsmeer bekend. Dat zijn Ronald Fransen, die onze lijsttrekker is en Sunny Lakerveld die op plek 2 staat. Zij zitten beiden ook in de huidige gemeenteraad en willen deze taak ook in de volgende periode graag op zich nemen.